![](/media/lib/164/n-andromeda-f132cfd79bb8e6e4cf5f5d2c1d6d115c.jpg)
Galaktyka Andromedy pełna czarnych dziur
14 czerwca 2013, 12:41W Galaktyce Andromedy odkryto dużą liczbę czarnych dziur. Dzięki 150 obserwacjom wykonanym w ciągu 13 lat za pośrednictwem Chandra X-ray Observatory zidentyfikowano 26 prawdopodobnych czarnych dziur. To największa liczba takich struktur poza Drogą Mleczną
![Artystyczna wizja wybuchu 2006gy© NASA](/media/lib/159/n-1195216575_146806-40be4979807e48c261dccd57b26015f2.jpeg)
Plazma kwarkowo-gluonowa może być zapalnikiem wybuchu supernowych
7 stycznia 2019, 15:07W bardzo masywnych gwiazdach może powstawać plazma kwarkowo-gluonowa – ustaliła międzynarodowa grupa badaczy pod kierunkiem dra hab. Tobiasa Fischera z UWr. Ich zdaniem pojawienie się tych egzotycznych cząstek w ekstremalnych warunkach może prowadzić do wybuchów supernowych.
![](/media/lib/151/n-czarnadziura-3fa38b822de29679ca22c25a9dd83ff3.jpg)
Czarne dziury blokują formowanie się gwiazd
22 października 2014, 05:02Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa masywne czarne dziury, które z prędkością bliską prędkości światła wysyłają w przestrzeń kosmiczną cząsteczki emitujące fale radiowe, mogą blokować tworzenie się nowych gwiazd w starzejących się galaktykach
![](/media/lib/517/n-drogamleczna-836c0e09aed620756f3c411189402974.jpg)
Ramiona Drogi Mlecznej co 200 milionów lat wpływają na zmiany skorupy Ziemi
5 września 2022, 10:48Niedawne badania podważyły przekonanie, jakoby ziemskie kontynenty uformowały się wyłącznie w wyniku procesów zachodzących wewnątrz naszej planety. Teraz dowiadujemy się o odkryciu „rytmu produkcji” skorupy ziemskiej. Badania minerałów ujawniły, że co mniej więcej 200 milionów lat dochodzi do wzmożenia zmian zachodzących w skorupie ziemskiej, a okres ten jest zbieżny z przejściem Układu Słonecznego przez ramiona Drogi Mlecznej.
![Google Maps](/media/lib/13/1187266516_494447-6d1f23804588890693e861418af84ac2.jpeg)
Google Maps dla każdego
16 sierpnia 2007, 12:12W przyszłym tygodniu zadebiutuje ciekawe rozszerzenie usługi Google Maps. Umożliwi ono łatwe zintegrowanie map Google’a z blogami czy witrynami WWW.
![© Madprime, Creative Commons](/media/lib/17/1193233054_576632-89b6d71512bb7a56b3f8b7728b0feb66.jpeg)
Zsekwencjonują genom całej populacji
7 października 2011, 12:09Władze Wysp Owczych postanowiły zsekwencjonować genom wszystkich mieszkańców. Kosztem około 50 milionów dolarów powstanie mapa genetyczna każdego z 50 000 mieszkańców Wysp. Cały projekt potrwa pięć lat i będzie częściowo finansowany przez firmę Illumina
![](/media/lib/243/n-mapadenis-59ad4f20a416217020a34fef3d4f03fe.jpg)
Powstała mapa genów denisowian w genomie Homo sapiens
29 marca 2016, 10:11Większość ludzi spoza Afryki ma w swoim DNA kod genetyczny neandertalczyków. Z najnowszej mapy dziedzictwa genetycznego możemy też dowiedzieć się, że spora część obecnie żyjących, szczególnie mieszkańców Azji Południowej, to w pewnej mierze potomkowie denisowan
![](/media/lib/514/n-kajak-03cd4cb67a020306bfefbfa9bac0d7cf.jpg)
Szczecin: kajak podróżnika Aleksandra Doby trafi do Morskiego Centrum Nauki
12 sierpnia 2022, 08:59W Morskim Centrum Nauki (MCN) będzie można zobaczyć oceaniczny kajak Aleksandra Doby. To nim 3 razy przemierzył Atlantyk. Kajak „Olo” ma 7 m długości, metr szerokości i waży 750 kg. Zbudowano go w Szczecinie, w stoczni Andrzeja Armińskiego.
![Lodołamacze amerykańskiej Straży Wybrzeża© NASA](/media/lib/9/1181471582_043705-2a69240f474935ee30ef6a916fc07f82.jpeg)
Rekordowo mało lodu w Arktyce
7 kwietnia 2009, 11:31Naukowcy z NASA, którzy specjalizują się w śledzeniu zmian pokrywy lodowej Arktyki, informują, że ostatniej zimy zanotowano jedno z najniższych maksimów przyrostu lodu w historii.
![](/media/lib/101/n-ciasto-96302e71a05c77b419039547a888612a.jpg)
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych